Home » » ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΔΩΡΑ-ΤΡΙΕΤΙΕΣ-ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΔΩΡΑ-ΤΡΙΕΤΙΕΣ-ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Written By Μάριος on Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 | 3:55 μ.μ.

Του Ηλία Π. Γεωργάκη
Η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η διατήρηση των τριετιών (ωριμάνσεων) που έχου παγώσει, έως ότου η καταγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από το 10% προβλέπονται στη νεα Εθνικη Γενικη Συλλογικη Συμβαση
Εργασιας(ΕΓΣΣΕ) η οποία υπογράφηκε  από τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικες οργανώσεις.
 Σύμφωνα με τη νέα ΕΓΣΣΕ, η οποία υπογράφηκε πέντε ημέρες πριν τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας της προηγούμενης, προβλέπεται η διατήρηση βασικών όρων που ορίζονται από τις προηγούμενες συμβάσεις. Ειδικότερα με τη νεα συμβαση:

 1.Προβλέπεται  η διατήρηση βασικών όρων που ορίζονται από τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών -ωριμάνσεων- που έχουν ωστόσο «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
2.Ορίζεται  η επέκταση του δικαιώματος για άδεια φροντίδας του παιδιού (μειωμένο ωράριο) και στον πατέρα, στην περίπτωση που η γυναίκα είναι αυταπασχολούμενη.Στις περιπτώσεις που και οι δυο γονείς είναι μισθωτοί, θα μπορούν με κοινή δήλωση στους εργοδότες τους να επιλέγουν για το ποιος από τους δυο θα κάνει χρήση της γονικής άδειας, εκτός και αν με κοινή δήλωσή τους κάνουν και οι δυο χρήση του δικαιώματος αυτού μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπονται.Σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2002, παρέχεται στη μητέρα δικαίωμα για 30 μήνες να προσέρχεται αργότερα ή να αποχωρεί κατά μία ώρα νωρίτερα από την εργασία της.

Επίσης συμφωνήθηκε, ειδική ρήτρα η οποία προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία η νομοθεσία αυτή αλλάξει «κατά τη διάρκεια της ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών ορίων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης»
Θα αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουμε τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει κοινή παρέμβαση με τους εργοδότες προς το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε «αδιανόητο» το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του μειωμένου κατώτερου μισθού για τους νέους για το οποίο υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν πέτυχε να μειώσει την ανεργία των νέων αλλά αντίθετα την πολλαπλασίασε.
«Πετύχαμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Γιώργος Δασκαλόπουλος, και πρόσθεσε: «Τώρα πρέπει να δουλέψουμε για να έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».
 «Οι αλόγιστες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων έλαβαν σήμερα τέλος με την ομόφωνη απόφασή μας να κρατήσουμε ενεργό το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού με τον "μανδύα" της ΕΓΣΣΕ διατηρούμε το επίδομα γάμου» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

 Στο μεταξύ στο 39,9% μειώνονται οι εισφορές στο ΙΚΑ από την 1η Ιουλίου, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος στους μισθούς. Μετά τη συμφωνία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με την Τρόικα, το σχετικό κόστος θα φτάσει περίπου στο 40% έναντι περίπου 44%, βοηθώντας από τη μία τις επιχειρήσεις και από την άλλη θα αυξήσει τις αποδοχές των υπαλλήλων.Με δεδομένη τη μείωση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα, που είχε γίνει από την 1η Δεκεμβρίου του 2013, οι εργοδοτικές εισφορές θα έχουν «ελαφρυνθεί» κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και οι εισφορές των εργαζομένων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή, συνολικά, η μείωση θα φτάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες (από 44,9% σε 39,9%).
Παραδειγμα:. Για μισθό 1.500 ευρώ ο εργοδότης θα έχει κέρδος 43,5 ευρώ τον μήνα και ο εργαζόμενος 15 ευρώ, μετά την κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ.
Η επιβάρυνση για τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνει τα 700.000.000 ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να δίνει 350.000.000 ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα και τα υπόλοιπα να υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν από την αύξηση των θέσεων εργασίας. η μείωση αναμένεται να οδηγήσει άμεσα σε διακοπή καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων αλλά και δύο επιδομάτων μητρότητας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε χιλιάδες μητέρες. 
Οσον αφορά τη ρυθμιση για τις τριετίες,η μείωση των νομοθετημένων κατώτατων ορίων των μισθών για τους μακροχρόνια ανέργων θα γίνει δια νόμου μέσω «κουρέματος» κατά 50% των προσαυξήσεων των τριετιών.

Οι νέοι κατώτατοι μισθοί για πρόσληψη υπαλλήλων που προέρχονται από τις επίσημες λίστες των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ είναι:
• 586,08 ευρώ (χωρίς προϋπηρεσία)
• 615,38 ευρώ για όσους είχαν προϋπηρεσία 3-6 ετών (αντί των 644,69 ευρώ)
• 644,68 ευρώ για προϋπηρεσία 6-9 ετών (αντί των 703,30 ευρώ)
• 673,98 ευρώ για προϋπηρεσία άνω των 9 ετών (αντί των 761,90 ευρώ)

Διευκρινίζεται ότι το «κούρεμα» των προσαυξήσεων των τριετιών δεν θα ισχύει για τους εργατοτεχνίτες.
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - All Rights Reserved

Distributed By Free Blogger Templates | Tum hi ho lyrics | How to get rid of hiccups

Proudly powered by Blogger